Hyvä tietää

Ohjeita lämpöpumppuhankkeiden valmisteluun

Seuraavassa on hiukan yleistietoa maalämmöstä ja yleisohjeita maalämpö- ja myös muiden lämpöpumppuhankkeiden valmisteluun - mitä suurempi tai monimutkaisempi järjestelmä, sitä enemmän valmisteluun ja suunnitteluun on syytä varata aikaa ja resursseja, jotta hanke onnistuisi ja johtaisi luvattuihin säästöihin.

  • Maalämpöjärjestelmän hankinta ei ole samalla tavalla yksioikoista, kuin vaikkapa kaukolämpöliittymän tai uuden öljykattilan hankinta. Jos harkitset maalämpöön siirtymistä, varaa hankkeen valmisteluun ja läpivientiin riittävästi aikaa ja jos mahdollista, teetä puolueeton selvitys hankkeen taloudesta ja toteutettavuudesta ennen suurempaa panostusta.
  • Maalämpöjärjestelmä toimii yhtä hyvä kuin järjestelmän heikon lenkki: Jos jokin ketjussa lämmön lähde – lämpöpumppulaitos – lämpökuorma/lämmönjako pettää tai ei sovi yhteen muiden osien kanssa, heikoimmin toimiva osa dominoi järjestelmän toimintaa ja koko järjestelmän säästöiltä menee perusta.
  • Elinkaarikustannusten ero hyvin ja huonosti toimivan järjestelmän välillä voi olla suurempi kuin koko investointikustannus.
  • Lämpöpumppujärjestelmän suoritusarvot (teho, hyötysuhde, tuottomäärä) riippuvat olennaisesti käyttöolosuhteista ja järjestelmän toteutustavasta. Lämpöpumpun suoritusarvot eivät myöskään toteudu, mikäli ne on ilmoitettu eri olosuhteissa, kuin missä laitos tulee toimimaan omassa kohteessasi.
  • Lämpökaivojen toiminta perustuu kallioperän hitaaseen jäähdyttämiseen ja lämmön siirtymiseen ympäristöstä lämpökaivoalueelle. Järjestelmät tulisi mitoittaa siten, että lämpökaivoilla olisi edellytykset toimia vähintään 25, jopa 50 vuotta. Lievä alimitoitus tulee ilmi vasta muutaman käyttövuoden jälkeen, jolloin toimittajan takuu ei todennäköisesti ole enää voimassa. Maalämpökentän alimitoitus ei kannata, koska säästö hankintavaiheessa kompensoituu moninkertaisesti korkeampien käyttökustannusten kautta.
  • Hyvinkin toimiva maalämpöjärjestelmä vaatii käyttäjältään enemmän kuin vaikkapa kaukolämpö tai öljylämpö. Mikäli säädöt eivät ole kohdallaan tai järjestelmään tulee vika, edullinen lämpöpumppulämpö korvautuu helposti esimerkiksi varalämpönä toimivalla sähköllä, jolloin käyttökulut voivat kasvaa olennaisesti ilman että asukas huomaa mitään eroa esim. asunnon lämpötilassa.
Konsulttitoimisto Enersys Oy
Kerkkolankatu 28
05800 HYVINKÄÄ
Puh. 045 123 3333
Tämä sähköpostiosoite on suojattu spamboteilta. Tarvitset JavaScript-tuen nähdäksesi sen.

» Kartta